Schi alpinism în Slovacia

După cum vă puteți imagina, acest sport a existat înainte ca cuvântul schi alpinism să existe. Locuitorii din regiunile muntoase - și mai ales din țările nordice - au fost nevoiți să găsească o modalitate de a se deplasa în jurul lor în timpul iernilor lungi... Chiar înainte ca civilizația să ajungă la tehnologiile pe care le cunoaștem astăzi.

Pe atunci, această activitate nu era considerată un sport, ci un mod de transport și o necesitate. De înțeles, oamenii au încercat să facă această metodă de transport cât mai eficientă - de aceea au început să folosească centuri din piele de focă (care în zilele noastre au înlocuit curelele din mohair sau materiale sintetice).

Această metodă de mișcare a fost atât de practică încât a fost folosită ulterior de patrulele militare de la granițele montane. Primele curse de schi patrula militară au avut loc în Germania în 1893. Aceste curse au fost incluse și în programul primelor Jocuri Olimpice de iarnă de la Chamonix și au rămas în program între 1924 - 1948.

 

 

În acel moment, în Europa au început să aibă loc curse de schi alpinism - în 1933 în Trofeo Mezzalama și în 1943 în Patrouille des Glaciers.

Concurenții slovaci au luat parte la cursele de schi alpinism din Italia pentru prima dată în 1972 - concurenții Böhmer, Dzuroška și Rajtár au ocupat locul opt! Prima cursă de schi alpinism din Slovacia a avut loc în 1977, cu trasee pe Ďumbier și Chopek.

Concurenții slovaci au luat parte și la cursele din Bernina, Italia, în 1979, unde Janiga și Rajtár au câștigat chiar primul loc!

În 1987, frații Ján și Milan Filipští au ocupat primul loc la cursa Pierre Mento - încă cea mai mare și mai dificilă cursă de schi alpinism. Primul Campionat Mondial a avut loc în 2002 la Serre Chevalier, Franța, la care au participat concurenți din 22 de țări. Duoul slovac Miroslav Leitner și Peter Svätojánský au câștigat medalia de bronz.

 

Trasee populare de schi alpin în Slovacia

Slovacia este o țară ideală pentru toate variantele de schi alpinism. Datorită lanțului muntos masiv, veți găsi suficiente trasee pentru începători, intermediari și profesioniști experimentați. Cu siguranță nu veți fi surprinși că cele mai populare regiuni includTatra înaltă și joasă, Veľká și Malá Fatra. Aceste dealuri sunt foarte aglomerate nu doar vara, ci și iarna!

 

Tatra înaltă

Înalții Tatra sunt un lanț muntos foarte popular printre alpiniştii de schi, deoarece oferă o mulțime de priveliști minunate, jgheaburi, șei și vârfuri. Majoritatea rutelor sunt ideale pentru nivel mediu sau superioare, dar vei găsi și câteva trasee pentru începători.

 

  • Trei puțuri - Velký Kriváň și înapoi

Traseul are o lungime de 14 km. Este potrivit și pentru începători, deoarece aici nu veți găsi urcări, coborâri sau porțiuni de urcare extrem de dificile.

 

  • Zbojnická chata - Scutul de marmotă

Îți va lua aproximativ 1,5 ore pentru a parcurge traseul sau 4 ore de la Hrebienk. Turul panoramic de schi alpin vă va oferi priveliști de neuitat - este, de asemenea, unul dintre tururile de schi alpin de bază către unul dintre vârfurile înalților Tatra. Există pericol de avalanșă pe această rută, așa că verificați prognoza înainte de a pleca.

 

  • Tatranská Lomnice - Zamkovského chata - Kežmarský štít

Traseul are o lungime de 30 km și este potrivit pentru schi alpiniştii cu experienţă. Este un traseu solicitant din punct de vedere fizic și psihic, care copiază traseul lui Vlad Tătarka din 1988.

 

Alte rute în Tatra Înaltă: Popradské pleso, Hrebienok, Chata pri Zelenom pleso sau mai solicitantă Zbojnická chata - Priečne sedlo - Téryho chata în Mala Studená dolina sau Mlynická dolina de la Cascada Skok - Soliskové sedlo , cu trecere de la şa în pârtie la Chata pod Soliskom.

 

Tatra joasă

Acest lanț muntos este foarte popular pentru excursii de o zi, traversări de mai multe zile și coborâri extreme. Veți găsi aici atât teren sălbatic, cât și îngrijit, astfel încât începătorii, avansați și profesioniștii deopotrivă vor găsi ceva care să li se potrivească. Traseele sunt bine marcate și cu un accent deosebit pe skialp.

 

  • Inimă mică - Chopok

Traseul lung de 3,8 km este un clasic pentru începători. Cu diverse variante, acest traseu poate fi parcurs și la un nivel avansat - posibilitatea unor variante mai directe sau mai abrupte sau extinderea traseului până la Jasná.

 

  • Trangoška - Ďumbier

Acest traseu lung de 6,7 km este ideal pentru schi alpiniştii intermediari care au ceva experienţă în munţi şi sunt în formă fizică. Veți vedea priveliști frumoase și veți experimenta câteva coborâri frumoase pe parcurs, dar ar fi bine să verificați raportul de avalanșă înainte de a pleca.

 

  • Šumiac - Králova Hole

Traseul are o lungime de 5,9 km și vă va arăta unele dintre cele mai bune priveliști ale Tatrelor de Jos. Este însă o ascensiune foarte solicitantă din punct de vedere fizic, care poate fi periculoasă în condiții nefavorabile. Este necesar să luați în considerare riscul și recompensa și dacă sunteți la înălțimea unei astfel de provocări.

 

Alte trasee în Tatra de Jos: alegeți traseul exact pentru dvs. în două zone de schi alpinism - zona Chopok și zona Králova hůl.

 

Marea Fatra

În special, începătorii sau oamenii ușor avansați își vor reveni în fire în acești munți. Terenul este bine marcat și accesul la creasta principală este sigur. Ceața imprevizibilă poate fi un pericol. Veľká Fatra este potrivit nu numai pentru schi alpinism, ci și pentru schi fond.

 

  • Turc - Cruce

Traseul are 5,4 km lungime. Este un traseu destul de popular care are ascensiuni placute si coborari putin mai abrupte. Vârful Krížno și priveliștile sale sunt o adevărată atracție.

 

  • Vyšná Revúca - Ploská

Distanța pe care o veți parcurge este de 6,1 km. Un traseu popular cu un risc minim de avalanșă, care este folosit și pentru drumețiile de iarnă. Deci nu ai nevoie de un fizic atât de mare pentru a te descurca.

 

  • Nižná Revúca - Malý Zvolen - Ales

Distanța este de 5,9 km. Așteptați-vă un teren nepretențios și vederi proaspete ale zonei rurale slovace. Te vei deplasa în principal de-a lungul pantei nefuncționale, iar apoi peste creasta până la Zvolen.

 

Mica Fatra

Malá Fatra este un alt loc perfect pentru schi alpiniştii. Este un lanț muntos ceva mai solicitant din punct de vedere tehnic, dar vei găsi și câteva locuri pentru începători. Este un lanț muntos foarte accidentat unde vei vedea multe în scurt timp.

 

  • Porter - Snilovské sedlo - Veľký Kriváň - Chata pod Chlebom

Traseul are 4,8 km lungime. Este o ascensiune relativ confortabilă, cu o urcare ocazională mai abruptă. Cea mai mare parte a traseului este în vale și, de asemenea, puteți aștepta cu nerăbdare schimbări frecvente. Urcarea în vârf poate fi problematică în caz de ceață.

 

  • Štefanová - Medziholie - Stoh

Distanța 5,4 km. Cea mai mare parte a acestui traseu duce prin pădure, dar puteți găsi și locuri cu vedere la Veľký Rozsutec sau Stoh. Traseul poate fi parcurs într-un ritm lejer în trei ore.

 

  • Partea centrală a crestei principale a Malá Fatra

Traseul măsoară 11,5 km. Este un traseu mai serios pe care îl pot descurca și începătorii mai experimentați. Veți avea nevoie de un fizic destul de decent și, deoarece este un teren cu condiții variate, probabil vă veți testa nu numai pe dvs., ci și echipamentul.

 

Cum să alegi îmbrăcămintea de schi alpin

Îmbrăcămintea potrivită pentru schi alpin este baza unei călătorii de succes. Dacă hainele tale nu se potrivesc condițiilor de exterior, probabil că va trebui să îți faci bagajele și să pleci acasă în curând. Pentru a fi confortabil, trebuie să vă stratați hainele, astfel încât să puteți adăuga sau elimina straturi exact după cum este necesar. Cum se face?

 

1. stratul

Primul strat trebuie să fie format din lenjerie termică, care este elastică, strânsă și realizată din materiale funcționale . O astfel de lenjerie de corp elimina transpirația de pe corp, menținându-vă uscat și confortabil. În plus, asigură termoreglarea și respirabilitatea. Cel mai adesea vei întâlni materiale sintetice care sunt puternice, durabile și respirabile. O alternativă este lâna de oaie merinos, care este în mod natural antibacterian, nu leagă mirosurile și este caldă.

 

2. stratul

Al doilea strat acționează ca un strat izolator superior. Acest strat este conceput pentru a vă menține cald în timp ce susține funcțiile primului strat. Trebuie să fie respirabil pentru a permite excesul de transpirație să se evapore și, în același timp, cald. Materialul obișnuit pentru acest strat este o combinație de materiale precum fleece sau softshell fără membrană. Dacă vă place softshell, puteți cumpăra un set de pantaloni și o jachetă/hanorac mai lejer.

O altă opțiune este jachete hibride care servește ca o jachetă și un hanorac împreună. Acest lucru se realizează printr-o combinație de materiale care este respirabilă acolo unde aveți nevoie; impermeabil în toate celelalte.

Jachetele și pantalonii sunt de obicei realizate din mai multe tipuri de materiale, deoarece trebuie să fie suficient de respirabile și funcționale în același timp. Acestea pot fi completate cu materiale mai elastice în jurul îmbinărilor, astfel încât acestea să nu restrângă mișcarea ta. În același timp, acestea trebuie să fie impermeabile și rezistente la vânt. Jachetele ar trebui să aibă mâneci trase și picioare de pantaloni pe care să le poți trage peste clăpari de schi.

Al doilea strat poate (dar nu) să fie și un strat izolator suplimentar. Dacă ți-e des frig sau vei schia în frig extrem, îți poți completa echipamentul cu un hanorac sau o vestă din fleece de la Primaloft.

 

3. stratul

Al treilea strat constă dintr-o jachetă și pantaloni cu o membrană care te va proteja de condițiile externe neplăcute precum ploaia și vântul. Dar dacă vrei o impermeabilizare cu adevărat bună, respirabilitatea va avea de suferit. Prin urmare, acest strat se află de obicei în rucsac, iar schi alpinistul îl scoate atunci când vremea se întoarce cu adevărat rea. Din acest motiv, al treilea strat trebuie să fie ușor și compact.

Pentru acest strat, ar trebui să vă uitați la valorile coloanei de apă și a respirabilității, precum și a capacității sale de ambalare. Cât de extreme ar trebui să fie aceste valori depinde în principal de terenul pe care intenționați să călătoriți - condițiile din Munții Uriași sunt diferite de cele din Alpi sau de pe un ghețar.

O astfel de jachetă nu trebuie să aibă multe buzunare, dar cu siguranță ar trebui să aibă o glugă rabatabilă mare. Pantalonii ar trebui să fie suficient de mari pentru a se potrivi peste pantofi. Unele au și fermoar pe tot piciorul, caz în care nici nu trebuie să-ți dai jos schiurile.

 

Suplimente

Ce alte echipamente nu ar trebui să uităm? Cel mai adesea, veți aprecia mănușile pentru degete mai subțiri, în care veți putea manipula mai ușor alte echipamente. Cu toate acestea, este cu siguranță recomandabil să aveți în rucsac impermeabilități mai puternice, pe care le puteți folosi pentru coborâri sau pe vreme rea.

După cum probabil știți, o cantitate mare de căldură corporală scapă din cap. Prin urmare, O pălărie sau o bentiță este potrivită. Din nou, e bine sa ai doua variante – una subtire si rezistenta la vant, cealalta izolata corespunzator cand afara se face frig. O altă posibilitate este și un tunel multifuncțional.

Un alt accesoriu de care cu siguranță nu te poți lipsi este unrucsac. Rucsacul trebuie să fie foarte durabil, zăpada să nu se lipească de el și să poată fi atașate schiurilor de el. În rucsac ar trebui să se potrivească o gustare, niște haine suplimentare și și un set de avalanșă. Alte funcții ale rucsacului trebuie selectate în funcție de focusul specific schiului alpin. În primul rând, un rucsac de speedtouring ar trebui să fie ușor; un rucsac de schitouring ar trebui să fie mai mare și să aibă buzunare pentru echipamentul de avalanșă. În funcție de focalizare, ar trebui să alegi și dacă vrei să cumperi un rucsac de avalanșă cu airbag sau dacă te poți descurca fără el.

Știi deja tot ce ai vrut să știi despre schi alpinism? Aruncă o privire la oferta noastră, unde poți alege îmbrăcăminte sau echipament de top!

Apreciem confidențialitatea dumneavoastră

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență excelentă de navigare. Toate informațiile importante pot fi găsite pe pagina Cookies. Cookie-urile necesare sunt activate automat. Dacă sunteți de acord să acceptați toate cookie-urile găsite pe acest site web, puteți confirma acest lucru făcând clic pe butonul „Sunt de acord și continui”. Dacă doriți să vă modificați setările, faceți clic pe butonul „Modificați setările cookie”.